Hrvatsko planinarsko društvo ''Zrin'' Petrinja

Zavižan 2014.

HPD Zrin Petrinja

objavljuje izlet

7. tradicionalni zimski uspon na Zavižan (1594 m)

12-14. prosinca 2014. 

 

 

Ruta: Klade (350 m) - Siča - Pl. dom Zavižan (1594 m) - i natrag

Visinska razlika: 1200 m

Polazna i odredišna točka – Klade (kod Sv. Jurja)

Vrijeme uspona: 5 h (u ljetnim uvjetima) - planirano 7-8 h

Ukratko:

 • Za dobro pripremljene učesnike, prava planinarska poslastica. Na izletu (6-8.1. 2012, vidljvost je bila do Apeninaa, a 28.2. 2013 je bilo 312 cm snijega!
 • Plan je popeti se do Doma te napraviti neki kraći izlet u okolici, večerati, družiti se I sutradan natrag.
 • Dom je otvoren i opskrbljen napitcima. Rezervirano 15 mjesta. Kuhinju možemo koristiti.

Prijave I informacije:

Na sastancima društva, putem elektroničke pošte: Saša Juić: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript < Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript >, telefonom 098 206-660 (Dražen)

 

Okupljanje:

 • 12.12. 2014. 5:00, Petrinja, Trg Hrvatskih branitelja
 • 12.12. 2014. 6:00, Zagreb, Lanište
 • 13.12. 2014  8:30, Klade
 • Opcija: 13.12. 2014  9:30, Oltari

Povratak:

 • u večernjim satima, polazak iz Klada. Oltara u nedjelju, 14. 12. u popodnevnim satima

Prijevoz: Individualan, osobnim automobilima

Smještaj:

12/13. 12. - Planinarski sklonište Oltari - opcija

Zbog planirane duljine ture i zimskih uvjeta na cestama, spavanjem na Oltarima izbjegla bi se dulja naporna vožnja prije ture

13/14. 12. - Planinarski dom Zavižan (dom je otvoren, donekle zagrijan i poluopskrbljen (čaj/kava, velebitsko pivo...)

Organizator: HPD Zrin, Saša Juić, Dražen  Kovačević

Potrebna oprema:

 • obavezno je koristiti opremu za zimsko planinarenje:
 • odgovarajuća odjeća (za zimu, vjetar, snijeg i kišu...)
 • gamaše
 • gojzerice za zimske uvjete
 • hodački štapovi
 • vrlo preporučljivo, ovisno o vremenskim uvjetima i obavezno:
 • krplje
 • dereze

 

Napomene:

 • Na izlet se ide na vlastitu odgovornost!
 • Ovisno o trenutnim vremenskim uvjetima i prognozi, nedovoljno fizički pripremljeni sudionici i oni bez odgovarajuće opreme neće moći ići na turu!
 • Zavižan je uobičajeno najhladnije i najvjetrovitije mjesto u HR! To zahtijeva iskustvo, opremljenost i dobru fizičku pripremljenost. Nnpr. u veljači 2010, bilo je 156 cm snijega, te smo prvi dan upadali do pasa u meki snijeg, a preko noći se smrzlo i trebale su dereze, a 1.3. 2012 je bilo 312 cm snijega, a bilo je zimskih izleta i bez snijega, dok je na izletu prije njega (11. prosinca 2009.) bilo oko pola metra snijega, -9 C i vjetar (bura) do 60 km/h.
 • Izlet će se otkazati u slučaju ekstremnih vremenskih uvjeta - obilne kiše ili sibirskih temperatura (<-15 C) i jakog vjetra. Snijeg bez obzira na visinu ne bi trebao predstavljati poteškoće, ukoliko cesta do Oltara bude otvorena.
 • Organizatori imaju pravo izmjene plana.

Zagreb, 22.11. 2014

Dražen

 


 

22. studenoga Goran Cindrić i ja smo u jednom danu obišli stazu iz G. Klada do Zavižana i natrag, te se uvjerili da je dobro markirana i ne previše teška osim visinske razlike koju treba svladati.

U prilogu je nekoliko fotografija.

Saša Juić

 

Kestenijada 2014.

Nekoliko fotografija s ovogodišnje vrlo uspješne i dobro posjećene Planinarske kestenijade!

 

HPD Međimurje u Petrinji

 

U nedjelju, 30. ožujka posjetilo nas je 36 planinara iz HPD Međimurje iz Čakovca. Dočekali smo ih u parku na stanici u 8.30 sati, te odveli u Zelenu dolinu gdje smo popili kavu, te krenuli na hodanje prema kuli u Čuntiću, posjetili franjevački samostan pa preko kule Klinac spustili se u Tiješnjak do mosta Petrinjčice, popeli uz Oblaković vrelo i zaselak Prečanice do vidikovca na Putu kestena i na koncu do pl. doma Matija Filjak stazom preko jezera. Na pl. domu je slijedio duži odmor uz grah i piće, a u Hrastovici nas je čekao autobus. Ivica Šustić održao je dva predavanja o povijesti našeg kraja na sv. Duhu u Hrastovici i po dolasku u Petrinju u paviljonu u gradskom parku, te smo se nakon okrijepe u okolnim kafićima i slastičarnici rastali od naših prijatelja iz Čakovca u 19.30 sati.

 

Zahvaljujem se posjeti naših prijatelja planinara iz Međimurja i nadam se da će nas opet posjetiti.

 

Izvještaj sa izleta: Kružna staza po Hrastovačkoj Gori

 

HPD „Zrin“ Petrinja je nadnevka 26. siječnja 2014. godine organizirao izlet: Kružnom stazom po Hrastovačkoj Gori.

Zbog visokih temperatura što nije baš uobičajena pojava u siječnju nitko od učesnika nije ni slutio prekrasnu idilu u rano nedjeljno jutro. Pomalo neočekivano spas u obliku bijelog pokrivača visokog dvadesetak centimetara došao je u zadnji čas i tako uljepšao ranojutarnju snježnu avanturu.

Snježnoj vratolomiji po obroncima Hrastovačke Gore odazvalo se 25 članova HPD „Zrin“ Petrinja, HPD „Sisak“ iz Siska i HPD „Željezničar“ iz Zagreba. Okupljanje je po dogovoru obavljeno na gradskom trgu u Petrinji u 07:00 sati. I pomalo nestrpljiva skupina planinara nedugo potom krenula je dobro markiranom planinarskom stazom uz rijeku Petrinjčicu kroz Potočane probijajući se kroz sitno šiblje što se pod teretom snijega povilo i tako zakrčilo inače dobro prohodnu planinarsku stazu prema selu Cepeliš, pored Jendeka do planinarskog doma „Matija Filjak“ na Hrastovačkoj Gori. Na planinarskom domu skupinu planinara dočekao je uvijek raspoloženi domar Andrijano Kompasi, koji je u rano jutro skuhao  „planinarski čaj“ koji nam je podigao adrenalin za napore koji su nas očekivali. Iz planinarskog doma „Matija Filjak“ se nakon odmora od 20 minuta krenulo put Vidikovca, kroz zaseok Prečanice i pored Oblaković vrela, kroz Tješnjak dalje strmim usponom prema vidikovcu. Kraći odmor na vrhu strme i poprilično dugačke uzbrdice kod vidikovca, pa nastavak dalje prema selu Hrvatski Čuntić i motelu u Zelenoj dolini.

Odmor od 30 minuta iskoristio se za okrjepu čarobnim napitkom poznatijim pod imenom crna kava, u različitim varijacijama: (sa šlagom, mlijekom, toplim i hladnim, kraća, produžena, ili …kakova već). Stazom preko Moto-kros poligona i laganim usponom kroz Klanac uputili smo se dalje prema zaseoku Prečanice, pa sve strmijim usponom prema Vidikovcu i dalje prema planinarskom domu „Matija Filjak“. Uz kraće druženje na planinarskom domu, te kraj drugog poluvremena rukometne utakmice Hrvatske odabrane vrste na Europskom prvenstvu za treće mjesto skupina planinara uputila se planinarskom stazom pored Jendeka, sela Cepeliš i rijeku Petrinjčicu prema  završetku svog današnjeg pohoda započetog u rano jutro do gradskog trga s kojeg su i krenuli, sa ukupno prijeđenih 31,8 kilometara i 11 sati i 09 minuta hoda uključivši i odmor.

Organizator izleta se zahvaljuje svima koji su se odazvali pozivu i tako svojom nazočnošću doprinijeli promicanju planinarstva i zdravog načina življenja u našem gradu. Posebna zahvala kolegama HPD „Sisak“ iz Siska i HPD „Željezničar“ iz Zagreba bez čije nazočnosti današnja avantura ne bi bila potpuna. Isto tako zahvala svima koji su imali želju odazvati se ali su bili spriječeni nekim valjanim razlogom.

Organizator

 

Marijan Čarapar

 

Do Metle i Vinodola

 

U subotu, 18. siječnja ove godine, planinari HPD „Zrina“ iskoristili su zadnje toplije dane ove zime da bi obišli vrhove naših brda u blizini Hrastovačke gore. Dvadeset planinara krenulo je na hodanje od Jabukovca i preko zaseoka Gornje Mlinoge došlo do Metle, vrha nešto nižeg od naše Hrastovačke gore, s kojeg puca pogled ne samo prema Velebitu već i na suprotnu stranu, prema Slavoniji i dalje. Slični vidici mogu se doživjeti i s Babinog brda, slijedećeg vrha na ovom putu prema Klinac gradu. Travnati vrhovi na jakom vjetru pružili su tek uvodni dojam teških uvjeta koji na tom području vladaju kad iz panonske nizine zapušu zimski vjetrovi. Grupa slabijih hodača se nakon obilaska Vinodola spustila u Gornju Mlinogu i dalje u Jabukovac, a oni bolji hodači nastavili su dalje do utvrde Klinac, i preko Čuntića spustili se u Zelenu dolinu. Tamo su se okupili svi planinari i zaključili da ove godine Društvo mora poraditi na markiranju planinarske staze od Klinac grada do Zrinske gore jer ljepote Banije to zaslužuju.

Upravni odbor